17 Şubat 2010 Çarşamba

Asitane Restaurant ve Kariye Müzesi



Pazar sabahı güzel bir brunch yapıp üzerine güzel bir mozaik müzesi gezmek istermisiniz.. Asitane restaurant ; Osmanlı saray mutfağının seçkin örneklerini sunan oldukça güzel ve hoş bir restaurant. Aynı zamanda turistik bir otel. Yemeklerin kalitesi ve orjinalliğinin yanısıra burayı özel kılan personelin sıcak ilgisi ve mekanın tarihsel önemi.. Eski bir osmanlı konağında yer alan restaurantın hemen yanıbaşında Kariye müzesi bulunmakta..


Biz, Akbank caz festivali kapsamında pazar sabahı bruncha katılmıştık.. Tabii o zaman henüz sonbaharın başları olduğu için muhteşem güzel bahçesinde caz müziği eşliğinde oldukça farklı bir brunch yapma şansımız oldu..


Yine brunchtan sonra isterseniz Kariye müzesini de gezebiliyorsunuz..Bunu da size Asitane restaurant ayarlayabiliyor..


Kariye müzesi önemli mozaik müzelerimizden bir tanesi.. Oldukça güzel korunmuş mozaikler var ..
Bir rehberle birlikte gezerseniz size tüm mozaiklerin hikayelerini anlatıyorlar... Böylece masal tadında bir pazar geçirebilirsiniz..

Bunların yanısıra oldukça tarihi ve turistik olan meydan da gezebilir.. hediyelik alışverişi yapabilir ya da bir çay bahçesinde koyu bir türk kahvesi içebilirsiniz..
Ya da romantik bir akşam yemeği için de yine bu restoranı tercih edebilirsiniz..İlk bakışta uzak gibi gözükse de aslında krokiye göre restauranta ulaşım oldukça kolay..



KARİYE MÜZESİ


Kariye eski Yunanca kent dışı (kırsal alan) anlamındaki Khora sözcüğünün Türkçeleşmesidir. V. yy.’da yapılan şehir surlarından önce sur dışında bir şapelin varlığı bilinmekte olup, bu şapelin yerine ilk Khora Kilisesi, Justinianus tarafından (527–565) yeniden yaptırılmıştır.

Kommenoslar döneminde Blakhernai Sarayının yakınında olduğu için kilise önemli dini merasimlerde saray şapeli olarak kullanılmıştır.
XI.yy. sonlarında İmparator I. Alexios’un (1081-1118) kayınvalidesi Maria Daukaina, kiliseyi yeniden inşa ettirmiştir.

Latin istilası (1204–1261) sırasında bu kilisede tahrip edilmiş, II. Andronikos (1282- 1328) döneminde Sarayın Hazine Nazırı Theodoros Metokhites (1313) tarafından onarılan kilisenin kuzeyine bir ek, batısına exonarteks ve güneyine şapel (Parekklesion) eklenmiş mozaik ve fresklerle bezenmiştir.

Kariye’deki mozaik ve freskler Bizans resim sanatının son dönemine (XIV. y.y.) ait en güzel örneklerdir. Bu mozaik ve fresklerdeki derinlik figürlerin hareket ve plastik değerlerinin verilişi, figürlerdeki uzamalar bu dönemin üslubudur.

Kariye, 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra Kilise olarak kullanılmış, 1511 Vezir Hadım Ali Paşa tarafından camiye çevrilmiştir.1945 yılında müzeye dönüştürülmüş, 1948–1958 yıllarında Amerikan Bizans Enstitüsü’nün yaptığı mozaik ve freskoların üzeri açılarak ortaya çıkarılmıştır.

Çarşamba günleri dışında her gün 09.00–16.30 saatlerinde gezilebilir. Yaz saati uygulaması vardır.


Edirnekapı- Fatih/İSTANBUL
Tel : (0212) 631 92 41–0 (212) 522 09 89
Faks : (0212) 621 34 35
E-posta:ayasofyamuzesi@mynet.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder